Heb je dyslexie, dan is lezen en/of spellen een stuk moeilijker voor je. Om te kunnen lezen en spellen moet je de klank aan een letter kunnen koppelen. Dit wordt ook wel decoderen genoemd. Als je dyslexie hebt dan gaat dit niet vanzelf. Je moet dan bij ieder woord of bij nieuwe woorden actief nadenken. Dit maakt het lezen en spellen lastiger en zorgt ervoor dat het meer tijd kost.
Vaak merk je er niet zoveel van, totdat je naar school gaat. Je ouders kunnen daarvoor soms merken dat je moeite hebt om bijvoorbeeld liedjes te onthouden of dat rijmen niet goed gaat. Kom je in groep 3, dan valt op dat het lezen en spellen lastig is. En dat je hier ook tegenaan blijft lopen, hoe hard je ook je best doet.
Dit wil niet zeggen dat je niet slim bent, dat je helemaal niet kunt lezen, teksten kunt begrijpen of een vreemde taal kunt leren. Jouw hersenen werken alleen net even iets anders dan die van leerlingen zonder dyslexie. Met wat hulp kun je je ook deze vaardigheden eigen maken.
Filmpje over dyslexie
Het Klokhuis maakte een interessante aflevering over dyslexie. Hierin gaat Janouk op bezoek bij een dyslexiedeskundige.
Hoe ontstaat dyslexie?
Hoe dyslexie precies ontstaat of welke genen hierbij betrokken zijn, is wetenschappelijk nog niet aangetoond. Wat we wel weten is dat het wordt veroorzaakt door verschillende factoren (o.a. je omgeving en de werking van je hersenen). Ook weten we dat het erfelijk is. Vaak heeft je vader of moeder of ander familielid ook dyslexie. Je wordt ermee geboren en je hebt het ook voor je hele leven. Dit wil niet zeggen dat er niets aan te doen is. Veel oefenen kan helpen om beter te worden in lezen en spellen. Bij volwassenen zie je vooral vaak dat het lezen en schrijven wat trager gaat. Meer weten?
Wat zijn de gevolgen van dyslexie?
Dyslexie heeft verschillende gevolgen. Doordat lezen en spellen lastiger voor je is, heb je hier minder plezier in. Het liefst doe je dit zo min mogelijk, omdat je bang bent dat het je niet lukt. Lezen wordt meer iets dat moet. Je raakt steeds verder achter op school. Niet alleen met lezen en schrijven, maar ook met rekenen en andere vakken. En omdat het niet goed gaat, wordt school ook steeds minder leuk. Daarom is het belangrijk dat je op school en thuis goed geholpen wordt, zodat je het wel kunt.
Daarnaast kan dyslexie ervoor zorgen dat je meer moeite hebt met het schrijven of begrijpen van een tekst, omdat je bewust moet nadenken over de woorden die je schrijft of leest.
Wat kan ik doen als ik dyslexie heb?
Als je dyslexie hebt, is het belangrijk om extra te oefenen met lezen en spellen. Dit kun je zelf doen met speciale boeken voor kinderen met dyslexie. Maar je mag natuurlijk ook gewone boeken lezen die je leuk of interessant vindt (denk ook aan luisterboeken).
Je kunt ook extra hulp krijgen op school. Zo kun je extra tijd krijgen voor opdrachten en toetsen of gebruikmaken van verschillende hulpmiddelen, zoals voorleessoftware, een woordvoorspeller of spellingcontrole. Scholen zijn verplicht om je ondersteuning te geven en je de gelegenheid te bieden om gebruik te maken van hulpmiddelen. Welke mogelijkheden er precies zijn, is afhankelijk van je school.
Spreekbeurt
Wil je een spreekbeurt geven over dyslexie? Kijk dan bij: Ik geef een spreekbeurt over dyslexie.