Berichtgeving rondom Corona en ondersteuning bij dyslexie (EED)

 • Actueel

Van Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED) naar Ernstige Dyslexie (ED)

Vanaf 1 januari 2022 geldt het nieuwe Protocol Dyslexie Diagnostiek en Behandeling (PDDB) 3.0 en spreken we van Ernstige Dyslexie (ED). Waar op deze website nog Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED) staat, moet vanaf dat moment gelezen worden Ernstige Dyslexie (ED). Zie voor meer informatie de Leidraad Ernstige Dyslexie: van onderwijs naar zorg en de toelichtende brieven daarbij.

In de eerste helft van 2020 en later rond de kerstvakantie hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maandenlang (deeltijd) onderwijs op afstand gevolgd als gevolg van de coronacrisis. Geen eenvoudige opgave, met vele uitdagingen, voor zowel leerlingen als onderwijsprofessionals. Voor leerlingen met leesproblemen en dyslexie heeft de scholensluiting geleid tot aanpassingen - of soms tijdelijk stopzetten - van de ondersteuning die zij nodig hebben. Vanuit het Stimuleringsprogramma Aanpak Dyslexie geven we regelmatig actuele adviezen over het toetsen en begeleiden van deze leerlingen in de verschillende onderwijssituaties tijdens de corona-periode en de samenwerking met de zorg daarbij. Bekijk hieronder de belangrijkste adviezen per periode.  

Basisonderwijs

Voortgezet onderwijs

Wij realiseren ons dat u en uw collega’s voor grote uitdagingen staan. Het Stimuleringsprogramma Aanpak Dyslexie wil u hier graag bij helpen. Maak gebruik van de Dyslexie Centraal Advieslijn bij vragen rondom toetsing en begeleiding van kinderen met leesproblemen of vermoeden van dyslexie. Wij denken graag met u mee!

U kunt ons altijd mailen via info@dyslexiecentraal.nl of bellen met de Dyslexie Centraal Advieslijn: 024 382 3233.

In Dyslexie Centraal zijn de volgende partnerorganisaties verenigd:

   

  Logo's van Expertisecentrum Nederlands, Balans, NKD, NVLF, LBRT, LBBO, COM-ICT, Netwerk LPO, Stichting Dyslexie Nederland

   Tips voor ouders en leerlingen

  Het is belangrijk om thuis veel te blijven lezen. Maar hoe doe je dat als lezen moeilijk is? Hoe houd je lezen leuk? En wat kan je dan lezen? We zetten een aantal handige en leuke tips op een rij:

  Wil je meer weten? Kijk ook eens op de volgende websites:

   

  Heb je een vraag en staat het niet op deze site? Laat het ons weten.