Hoe kan ik het lezen en spellen oefenen met mijn kind?

Laatst bijgewerkt op

Als je kind moeite heeft met technisch lezen en spellen kun je thuis extra met je kind oefenen. Het is belangrijk dat dit op een ontspannen en leuke manier gebeurt. Het gaat er hierbij niet alleen om wat je als ouder doet, maar vooral de manier waarop. De leerkracht kan je uiteraard meer informatie geven over de manier waarop je je kind het beste kunt ondersteunen. Bijvoorbeeld wat er in de klas wordt gelezen en wat je kunt doen als je kind een fout maakt bij het lezen of spellen.

Voorlezen en samen lezen

Als ouder kun je thuis voorlezen en samen lezen met je kind. Dit hoeven niet alleen boeken te zijn, maar kan ook ander leesmateriaal zijn, denk aan tijdschriften. Voor kinderen die veel moeite hebben met lezen is dagelijks lezen van belang, het liefst op school én thuis. Thuis staat dan vooral de motivatie van je kind centraal. Laat je kind daarom kiezen waarover en wat hij of zij wil lezen: dunne/dikke boeken, boeken met of zonder plaatjes, informatieve boeken, poëzie, stripboeken, korte verhalen en tijdschriften. Je kunt boeken bij de bibliotheek lenen; lidmaatschap is voor kinderen t/m 18 jaar gratis. Steeds meer bibliotheken hebben een Makkelijk Lezen Plein met boeken en ander leesmateriaal, speciaal voor kinderen die moeite hebben met lezen. Je kunt daarbij ook gebruik maken van luisterboeken waarbij je luistert naar het verhaal en tegelijkertijd meeleest met het boek. Dit kun je ook samen doen met je kind. Op de website van de Jeugdbibliotheek zijn luisterboeken te vinden voor kinderen van 0-6 jaar, 6-12 jaar en 12-18 jaar.

Bij jonge kinderen is het erg belangrijk om voor te lezen als ouder, om zo de taalontwikkeling te stimuleren. Je kunt zelf voorlezen, maar je kunt ook samen met je kind naar een luisterboek luisteren waarbij je ook het boek zelf erbij houdt of door samen een voorleesfilmpje of digitaal prentenboek te bekijken en beluisteren. Hierbij is het belangrijk om dit samen te doen met een goede interactie tussen ouder en kind. Op de website van de Jeugdbibliotheek vindt je verschillende voorleesfilmpjes en digitale prentenboeken. Verder zijn er diverse plaatsen waar voorleesmomenten worden georganiseerd, zoals bij bibliotheken of kinderdagverblijven. 

Afbeelding van hoe het woordspel Letterprins eruit ziet. Je ziet een tovenaar en Letterprins, een jongetje met een kroon en een rode cape. Op de achtergrond zie je een kasteel.

Afbeelding: Woordspel Letterprins 

Woordspelletjes

Er zijn verschillende woordspelletjes waarmee je de relatie tussen klanken en letters en de taalontwikkeling in algemene zin kunt oefenen. Denk bijvoorbeeld aan gezelschapsspellen als Scrabble en Galgje of andere spelletjes met letters en woorden en taalspelletjes. Je kunt ook een woordraadspelletje doen met je kind. Laat je kind een woord omschrijven; jij moet raden wat het woord is. Of maak een zo lang mogelijke woordenslang: kies een thema, bijvoorbeeld dieren. Wanneer de eerste begint met paard, moet de volgende een dier bedenken met de d. Ook kan je gebruik maken van educatieve software, zoals het gratis en wetenschappelijk onderbouwde spel Letterprins voor kinderen in groep 3. Bij Letterprins ga je samen met je kind aan de slag met het leren lezen, aan de hand van opdrachten die passen bij het leesniveau van je kind.

Daarnaast kun je je kind helpen door samen opdrachten voor school te doen en hiervan een gezellig moment te maken. Of bekijk samen een prentenboek en bedenk daar zelf het verhaal bij.

Belangrijk is om goed te blijven overleggen met school over het extra oefenen thuis. Zo houd je samen dezelfde doelen voor ogen en versterk je elkaar.

Lees meer: