De bibliotheek: ouders & leerlingen

Laatst bijgewerkt op

Bij de bibliotheek bij jou in de buurt kun je tot 18 jaar gratis lid worden en daarmee alle boeken uit de jeugdcollectie gratis lenen. Ook voor kinderen die lezen lastig vinden zijn er allerlei boeken en materialen te vinden in de bibliotheek. Ken je het Makkelijk Lezen Plein in jouw bibliotheek al? Hier vind je boeken die geschikt zijn voor kinderen met leesproblemen. De bibliothecaris kan je helpen bij het zoeken naar leuke en passende boeken.

In het onderstaande filmpje legt een bibliotheekmedewerker uit wat het Makkelijk Lezen Plein precies is én vertelt een gebruiker hoe hij het ervaart.

Boeken op niveau en op leeftijd

Voorbeelden van boeken die je in de bibliotheek kunt vinden zijn de boeken uit de Zoeklicht-reeks van Zwijsen. Andere boeken die ook heel geschikt zijn, zijn de Boemerangboeken uitgegeven door Maretak. Deze zijn niet op leesniveau, maar op leeftijd geschreven en zijn wat betreft leestechniek eenvoudiger. Ook de Spannend!-serie van Delubas bestaan uit spannende boeken op verschillende leesniveaus, die overzichtelijk en makkelijk geschreven zijn. Er worden veel afbeeldingen gebruikt, waardoor er veel afwisseling is tussen plaatjes en tekst. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele boeken die speciaal gemaakt zijn voor leerlingen die lezen lastiger en/of minder leuk vinden. Wil je meer weten over boeken die voor jou geschikt zijn? Kijk dan eens in het overzicht van hulpmiddelen en materialen en de Makkelijk Lezen TiP25 voor kinderen met leesproblemen dat ProBiblio heeft samengesteld.

Voor het voortgezet onderwijs zijn de boeken van de serie Boeken Boeien van uitgeverij Eenvoudig Communiceren interessant. Deze boeken zijn geschreven voor de onderbouw van het vmbo en geschikt voor leerlingen met dyslexie. Andere voorbeelden zijn de boeken uit de Troef-reeks van Van Tricht uitgeverij.

Vind je het zelf lastig om voor te lezen aan je kind? Vraag bijvoorbeeld of een familielid dit kan doen, eventueel op afstand via videobellen. 

Passend lezen

Voor kinderen is een abonnement om boeken, tijdschriften, e-books en luisterboeken te lenen in de bibliotheek altijd gratis. Ook via de Bibliotheekservice Passend Lezen kun je gratis (tot 18 jaar, daarna ongeveer 30 euro) gebruik maken van de gesproken boeken of boeken die je kunt meelezen terwijl ze voorgelezen worden. Speciaal voor de jeugd heeft Passend Lezen de collectie Superboek samengesteld. Lees hier meer over Superboek!

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de sites van de services die de bibliotheek biedt: