De bibliotheek: ouders & leerlingen

Bij de bibliotheek bij jou in de buurt kun je tot 18 jaar gratis lid worden en daarmee alle boeken uit de jeugdcollectie gratis lenen. Ook voor kinderen die lezen lastig vinden zijn er allerlei boeken en materialen te vinden in de bibliotheek. Ken je het Makkelijk Lezen Plein in jouw bibliotheek al? Hier vind je boeken die geschikt zijn voor kinderen met leesproblemen. De bibliothecaris kan je helpen bij het zoeken naar leuke en passende boeken.

In het onderstaande filmpje legt een bibliotheekmedewerker uit wat het Makkelijk Lezen Plein precies is én vertelt een gebruiker hoe hij het ervaart.

Boeken op niveau en op leeftijd

Een voorbeeld van boeken die je in de bibliotheek kunt vinden is de Zoeklicht-reeks van Zwijsen. Dit zijn boeken die eenvoudiger zijn wat betreft leesniveau, maar wel boeiend qua verhaal. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Dyslexie Toptitels en Makkelijk lezen met Disney boeken. Dit zijn bestaande, populaire kinderboeken zoals de Griezelbus van Paul van Loon, die herschreven zijn en overzichtelijker zijn vormgegeven. Andere boeken die ook heel geschikt zijn, zijn de Boemerangboeken uitgegeven door Maretak. Deze zijn niet op leesniveau, maar op leeftijd geschreven en zijn wat betreft leestechniek eenvoudiger. Ook de Spannend!-serie van Delubas bestaan uit spannende boeken op verschillende leesniveaus, die overzichtelijk en makkelijk geschreven zijn. Er worden veel afbeeldingen gebruikt, waardoor er veel afwisseling is tussen plaatjes en tekst. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele boeken die speciaal gemaakt zijn voor leerlingen die lezen lastiger en/of minder leuk vinden. Wil je meer weten over boeken die voor jou geschikt zijn? Kijk dan eens in het overzicht van hulpmiddelen en materialen en de Makkelijk Lezen TiP25 voor kinderen met leesproblemen dat ProBiblio heeft samengesteld.

Passend lezen

Voor kinderen is een abonnement om boeken, tijdschriften, e-books en luisterboeken te lenen in de bibliotheek altijd gratis. Ook via de Bibliotheekservice Passend Lezen kun je gratis gebruik maken van de gesproken boeken of boeken die je kunt meelezen terwijl ze voorgelezen worden. Speciaal voor de jeugd heeft Passend Lezen de collectie Superboek samengesteld. Lees hier meer over Superboek!

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de sites van de services die de bibliotheek biedt: