Begeleiding compenserende hulpmiddelen in groepjes

Laatst bijgewerkt op

Inleiding

In dit praktijkvoorbeeld wordt beschreven hoe je de methodiek COM  (Compenserende dyslexiehulpmiddelen Op Maat, zie www.dyslexiehulpmiddelen.com voor meer informatie en de verantwoording en deze poster voor een visuele weergave van de methodiek) kan inzetten bij het leren inzetten van dyslexiehulpmiddelen met een klein groepje leerlingen. Het maakt duidelijk dat een deel op groepsniveau kan, zonder de essentiële ‘op maat’-benadering los te laten. Deze methodiek is zowel voor het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs inzetbaar. 

In de praktijk van de dyslexiedeskundige volgden 4 meisjes dyslexiebehandeling (ondersteuningsniveau 4, waarbij de focus hoofdzakelijk op remediëren lag). Op het moment dat de behandeling naar het einde toe liep, werd het accent verschoven naar compenseren. Voor het inzetten van dyslexiehulpmiddelen werd de methodiek COM gehanteerd. Dit groepje bestond uit 4 leerlingen (groep 6 en 7) die alle vier naar een andere school gingen en allemaal hetzelfde hulpmiddel gebruiken.

Groepssessies

Groepssessies vonden plaats in de praktijk van de dyslexiedeskundige en duurden telkens 1u. Er werd met de ouders een WhatsApp-groep opgericht om reminders en korte info over de sessie meteen door te kunnen spelen. Er werd schriftelijke toestemming gevraagd om informatie in de WhatsApp-groep te delen.

Deelnemers kregen een mapje met daarin een overzicht van de data en algemene afspraken. Daarin werd ook telkens de hand-out van de sessie gestopt.

Sessies werden begeleid door de dyslexiedeskundige en een student-assistent.

Uitwerking sessies

Sessie 1 – begeleiding gericht op de ondersteuningsbehoefte

In deze sessie maken de kinderen kennis met elkaar en met de begeleiders. Dan was er in deze sessie ruimte voor psycho-educatie. De kinderen starten met een gezamenlijke tekening ‘dyslexie is voor ons …’ en konden zo ervaringen en gevoelens uitwisselen. Vervolgens werden de IPPA-basisinterviews van de kinderen besproken. Er werd ingegaan op overeenkomsten en verschillen.

In deze sessie werd verder gewerkt aan het inzetten van het hulpmiddel bij lezen (gericht op de door de kinderen aangegeven activiteiten in het IPPA-interview). In tweetallen gingen ze aan de slag met de tekst ‘teken wat je leest’. Ze lieten de tekst voorlezen door de compenserende software.

Bekijk de uitwerking van de sessie en de leestekst ‘Teken wat je leest’ voor een impressie. 

Sessie 2 – begeleiding gericht op de ondersteuningsbehoefte

In deze sessie werd verder gegaan op het inzetten van het hulpmiddel bij lezen en op het openen van documenten en digitale schoolboeken. De activiteiten (uit de IPPA-interviews) waar de kinderen problemen ervaren met schrijven, werden verzameld op een flapover. Ook psycho-educatie kwam aan bod. Kinderen mochten weer iets aanvullen op de tekening en dat werd dan samen besproken. Bekijk gerust de uitwerking van deze sessie

Sessie 3 – begeleiding gericht op de ondersteuningsbehoefte

In deze sessie lag de nadruk op het opslaan van documenten en het ordenen van je documenten op de computer en op het inzetten van het hulpmiddel bij schrijven (gericht op de door de kinderen aangegeven activiteiten in het IPPA-interview). Bekijk de uitwerking van deze sessie

Sessie 4 – begeleiding gericht op de ondersteuningsbehoefte

In deze sessie werd verder gewerkt aan het inzetten van het hulpmiddel bij schrijven (gericht op de door de kinderen aangegeven activiteiten in het IPPA-interview). Bekijk de uitwerking van deze sessie en het schema. Kinderen gooiden om beurt met een verteldobbelsteen. Het kind dat aan de beurt was, maakte een zin. Alle kinderen typten deze zin op hun computer en gebruikten daarbij functies van het hulpmiddel (zie schema). Nadat ze de zin genoteerd hadden, gingen ze met het hulpmiddel controleren (zie schema). Als iedereen klaar was met de zin, gooide het volgende kind met zijn verteldobbelsteen en maakte een volgende zin van het verhaal, enz.

Verder was er in deze sessie ook ruimte voor psycho-educatie. De kinderen werkten verder aan hun tekening ‘dyslexie is voor ons …’ en konden zo ervaringen en gevoelens uitwisselen.

Online oudersessie

De online oudersessie werd georganiseerd via Zoom. Het doel was om ouders inzicht te geven in de sessies tot nu toe en ruimte te laten voor vragen en zorgen. Bekijk de hand-outs van de online oudersessie voor een impressie. 

Sessie 5 – begeleiding gericht op de ondersteuningsbehoefte

In deze sessie werd verder gewerkt aan het inzetten van het hulpmiddel bij studeren (gericht op de door de kinderen aangegeven activiteiten in het IPPA-interview). Bekijk gerust de uitwerking en de leestekst.

Verder was er in deze sessie ook ruimte voor psycho-educatie. De kinderen werkten verder aan hun tekening ‘dyslexie is voor ons …’ en konden zo ervaringen en gevoelens uitwisselen.

Sessie 6 – evaluatie

Gezien de verstrengde maatregelen rondom COVID-19 en omdat enkele kinderen in quarantaine zaten, werd de laatste sessie online via Zoom gedaan. Evaluatie stond centraal aan de hand van het evaluatie-instrument (link website toevoegen). De algemene vragen werden plenair besproken met alle kinderen samen. Het IPPA-follow-up-formulier werd via break-out-rooms in kleine groep (2 kinderen met een begeleider) besproken en nadien in de hele groep teruggekoppeld. Bekijk de hand-outs die tijdens deze online-sessie gebruikt werden, 

Benodigdheden

  • Elk kind brengt computer met daarop hulpmiddel en digitale schoolboeken mee
  • Flapover
  • Grijze potloden
  • Gum 
  • Kleurpotloden / stiften
  • Tekst ‘teken wat je leest’
  • Tekst ‘De zebra’
  • Tekenpapier A4