De doorstroomtoets op de basisschool

Laatst bijgewerkt op

Leerlingen uit groep 8 van de basisschool maken vanaf schooljaar 2023-2024 in februari een doorstroomtoets (voorheen eindtoets). Halverwege maart ontvangen scholen de uitslag van de doorstroomtoets en geven vervolgens een definitief schooladvies aan hun leerlingen. Eind maart melden alle leerlingen zich aan voor een middelbare school. Door deze centrale aanmeldweek maken leerlingen evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur en op het voor hen best passende niveau.

De doorstroomtoets is verplicht voor alle leerlingen van groep 8. Alleen in sommige gevallen hoeft een leerling de doorstroomtoets niet te maken. De uitslag van de doorstroomtoets vormt een aanvulling op het schooladvies van de leerling. Daarnaast geeft de uitslag van de doorstroomtoets zicht op de leerresultaten van basisscholen. Scholen kunnen deze informatie zelf gebruiken om hun onderwijs aan te passen. De Inspectie van het Onderwijs neemt deze leerresultaten mee in de kwaliteitsbeoordeling van de school.

Aanpassingen voor leerlingen met dyslexie

Basisscholen kunnen kiezen uit de door de overheid goedgekeurde doorstroomtoetsen. Al deze toetsen bieden een aangepaste versie voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte, zoals dyslexie. De doorstroomtoets moet namelijk geschikt zijn voor alle leerlingen. Het kan per toets verschillen welke aanpassingen worden aangeboden. Veel doorstroomtoetsen bevatten bijvoorbeeld een vorm van auditieve ondersteuning voor leerlingen met dyslexie. Andere voorbeelden van hulpmiddelen ter ondersteuning van deze doelgroep zijn de beschikbaarheid van een zoomfunctie en een markeerstift. De school beslist of een leerling een aangepaste versie krijgt.

Hieronder vindt u een overzicht van de goedgekeurde doorstroomtoetsen voor schooljaar 2023-2024. Kijk op de websites van deze verschillende toetsaanbieders welke aanpassingen er geboden worden.

 

Lees meer

Hier vind je kort informatie over aangepaste doorstroomtoetsen voor leerlingen met een beperking.

Lees meer over het veranderen van de eindtoets in de doorstroomtoets.

Zes vragen met antwoorden rondom het schooladvies en de doorstroomtoets in het basisonderwijs.

Meer informatie over het schooladvies en de weg naar toelating op een school voor voortgezet onderwijs.