VO | Begeleidingsroutes leerlingen met dyslexie

Laatst bijgewerkt op

Marijn Seelie, dyslexiecoach op scholengemeenschap Sint Ursula, zet kennismakingsgesprekken in om dyslectische leerlingen in te delen in begeleidingsroutes. Deze routes bieden passende ondersteuning gedurende de hele schoolloopbaan.

Korte beschrijving van het goede voorbeeld
In de eerste weken van het schooljaar gaat dyslexiecoach Marijn Seelie met elke dyslectische brugklasleerling in gesprek. Dit kennismakingsgesprek is bedoeld om de ondersteuningsbehoefte van de leerling te bepalen. Op basis van het gesprek wordt de leerling ingedeeld in één van vier begeleidingsroutes:

· Route 1: Regelmatig contact en digitale hulpmiddelen worden aangeboden

· Route 2: Regelmatig contact

· Route 3: Zelfstandig en hulp op aanvraag + digitale hulpmiddelen worden aangeboden

· Route 4: Zelfstandig en hulp op aanvraag

De routes worden elk jaar bijgesteld naar de behoefte van de leerling. Het initiatief hiertoe kan genomen worden door de dyslexiecoach, de mentor, een lesgevende docent, de leerling en/of de ouders. Deze aanpak zorgt voor duidelijkheid voor zowel de leerling als de dyslexiecoach over wat er geboden en verwacht wordt. De routes bieden maatwerk in de begeleiding.

Aanleiding, visie & doel
De ervaring leert dat dyslectische leerlingen verschillende behoeftes hebben qua begeleiding. Om dit goed in kaart te brengen en de juiste ondersteuning te bieden, is er op scholengemeenschap Sint Ursula voor gekozen begeleidingsroutes in te zetten op basis van kennismakingsgesprekken.

De visie is dat leerlingen hun talenten optimaal moeten kunnen ontwikkelen. Er wordt uitgegaan van wat een leerling kan en vanuit daar kan de leerling zich verder ontwikkelen. Persoonlijk leren staat centraal, waarbij elke leerling gezien wordt als uniek individu, zodat hij of zij het beste uit zichzelf kan halen.

Het doel is dat leerlingen met dyslexie weten waar hun beperkingen liggen en leren hoe ze hiermee om kunnen gaan. De leerling wordt hierbij ondersteund en gaandeweg de schoolloopbaan wordt zelfstandigheid steeds meer gestimuleerd.

De uitvoering van de begeleidingsroutes

Brugklas
Een dyslectische leerling die zich op het Sint Ursula aanmeldt, levert bij de aanmelding een dyslexieverklaring en het bijbehorende onderzoeksverslag in. Hierin staat beschreven op welke onderdelen een leerling uitvalt en/of extra hulp nodig heeft.

In de eerste weken gaat de dyslexiecoach met elke dyslectische brugklasleerling in gesprek om de ondersteuningsbehoefte te bepalen. Op basis van het gesprek wordt de leerling ingedeeld in één van de vier begeleidingsroutes. Ook vindt er een algemene ouderavond plaats over het dyslexiebeleid op school voor ouders van brugklasleerlingen.

De dyslexiecoach heeft gedurende het eerste schooljaar met enige regelmaat gesprekjes om te horen hoe het gaat en of er iets bijgestuurd moet worden.

Leerjaar 2
In leerjaar 2 wordt steeds meer gewerkt naar zelfstandigheid en het vergroten van het zelfvertrouwen van de leerling. Ook dit jaar vindt er een gesprek plaats met de dyslexiecoach om te bepalen of de leerling nog in de juiste begeleidingsroute zit. De begeleidingsroute wordt indien nodig in goed overleg met ouders bijgesteld.

Wanneer een leerling aan het begin van het schooljaar instroomt vanuit een andere school, worden ouders uitgenodigd voor een algemene ouderavond over het dyslexiebeleid op school.

Leerlingen uit leerjaar 2 krijgen naast een individueel gesprek ook een gezamenlijke bijeenkomst met andere dyslectische leerlingen over de mogelijkheden en rechten op school.

Leerjaar 3 en hoger
Vanaf leerjaar drie wordt gestreefd naar route 3 of 4. Zelfstandigheid wordt gestimuleerd en de dyslexiecoach stuurt bij waar nodig. Leerlingen uit leerjaar 3 krijgen aan het begin van het schooljaar een gezamenlijke bijeenkomst met andere leerlingen met dyslexie waarin de mogelijkheden/rechten van leerlingen met dyslexie besproken worden. Leerlingen vullen daarnaast een vragenlijst in over waar ze behoefte aan hebben. Aan de hand daarvan wordt bepaald of er een vervolggesprek plaats moet vinden. Bij instroom vanuit een andere school, krijgen ook nu ouders een uitnodiging voor een ouderavond.

Examenjaar
De dyslexiecoach geeft voorlichting aan alle examenleerlingen om te benoemen welke rechten ze hebben tijdens de SE-weken en het centraal examen. Ook wordt besproken bij welke vakken de leerling eventueel gebruik wil maken van auditieve ondersteuning. Voorwaarde is dat de leerling hier al eerder gebruik van heeft gemaakt. De leerlingen krijgen hierover in een groep uitleg. Tijdens deze uitleg vullen de leerlingen een formulier in. Afhankelijk van de behoefte vindt er daarna een individueel gesprek plaats.

Het resultaat: wat heeft het de inzet van begeleidingsroutes opgeleverd?
Voor zowel de leerlingen met dyslexie, hun ouders, als dyslexiecoach Marijn is het duidelijk wat er geboden en verwacht wordt in de verschillende begeleidingsroutes. Routes kunnen elk jaar bijgesteld worden naar behoefte van de leerling. Dit zorgt voor efficiëntie en een gestroomlijnd proces met duidelijke communicatie voor alle partijen.

Overdraagbaarheid naar een andere school
Andere scholen met voldoende ruimte voor begeleiding zouden deze aanpak met begeleidingsroutes kunnen volgen omdat het voor leerlingen, ouders en begeleiders duidelijk maakt wat er verwacht en geleverd wordt. Het biedt een gestructureerde en efficiënte manier om dyslectische leerlingen passende en individuele ondersteuning te bieden door hun schoolloopbaan heen.