Handige documenten voor poortwachters

Laatst bijgewerkt op

Actueel | Juni 2025 

Dyslexie Centraal en het NKD hebben samen met een aantal poortwachters en onderwijs- en zorgprofessionals gewerkt aan twee documenten voor en door poortwachters die regio’s en poortwachters kunnen helpen bij het invullen van een poortwachtersfunctie, waarbij het gaat om een Taken, Bevoegdheden en Verantwoordelijkheden kaart (TBV-kaart) en een Competentie- en Opleidingskaart (C&O-kaart). Deze documenten zijn zowel bedoeld om regio’s die een poortwachtersrol willen gaan inrichten op weg te helpen, als ook om regio’s waar al gewerkt wordt met een poortwachter een stap verder te helpen. Er wordt onderscheid gemaakt in een poortwachter-basis en een poortwachter-plus.

TBV-kaart

In de TBV-kaart staan de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van een poortwachter weergegeven. Er wordt onderscheid gemaakt tussen reguliere poortwachterstaken en taken die horen bij een zogenaamde poortwachters-plus. Er kan worden aangegeven waar in de organisatie deze taken zijn belegd, namens wie de poortwachter bevoegd is of het mandaat heeft om deze taak uit te voeren en aan wie de poortwachter verantwoording aflegt.

C&O-kaart

In de Competentie- en Opleidingskaart wordt inzichtelijk gemaakt over welke competenties (kennis, vaardigheden en attitude) een poortwachter zou moeten beschikken. Dit kan poortwachters helpen bij het reflecteren op eigen competenties en in een zoektocht naar een passende poortwachter. Ook hier wordt onderscheid gemaakt tussen een poortwachter-basis en de poortwachter-plus.

Zet uzelf op de landelijke poortwachterskaart – herhaalde oproep!

Bent u poortwachter? Vervult u als zorgaanbieder een poortwachtersrol, dat wil zeggen beoordeelt u dossiers die bij uw eigen praktijk worden aangemeld of beoordeelt u aangemelde dossiers in een andere regio? Of werkt u voor een gemeente? Zet uzelf dan (opnieuw) op de kaart of stuur dit bericht door naar de poortwachter(s) in uw regio! Dit kunt u doen door online het formulier Poortwachters vergoede dyslexiezorg op de kaart in te vullen of te delen. We streven ernaar per 1 januari 2026 een volledige en actuele kaart te kunnen presenteren. Mogen we op u rekenen?

NB: Poortwachters die zichzelf vorig jaar al op de kaart gezet hebben, vragen we dit opnieuw voor 2025 te doen.

Poortwachtersplatform

Eén van de punten uit het Verbeterplan Aanpak Dyslexie van het ministerie van OCW en VWS is het verder professionaliseren van de poortwachtersrol. Naast de documenten en de poortwachterskaart wordt er op dit moment hard gewerkt aan een nieuw poortwachtersplatform. Het platform is bedoeld voor alle poortwachters en biedt tal van mogelijkheden zoals het informeren over direct relevante ontwikkelingen, het uitwisselen van informatie en het onderling met elkaar in contact komen. Een groep van enthousiaste poortwachters heeft hun wensen voor zo’n platform onlangs gedeeld. In het najaar zullen we starten met de bouw ervan. Tijdens de landelijke poortwachtersbijeenkomst in februari 2026 wordt het nieuwe platform gelanceerd. Alle poortwachters zijn van harte uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn.

Poortwachtersbijeenkomst 5 februari 2026 – Save the date

Op 5 februari 2026 geven we een vervolg aan de succesvolle poortwachtersbijeenkomst van 2024. We zullen op die dag het nieuwe poortwachtersplatform officieel lanceren, de eerste ervaringen met de poortwachtersdocumenten uitwisselen en de landelijke poortwachterskaart 2026 presenteren. Uiteraard is er ook veel ruimte voor uitwisseling en elkaar ontmoeten. Reserveer deze datum alvast in uw agenda. Informatie over inschrijven volgt later.