In 2025 toch digitale schoolboeken beschikbaar voor leerlingen met dyslexie

Laatst bijgewerkt op

Actueel | Januari 2025

Knelpunt in levering van aangepaste digitale bestanden

Eerder hebben Oudervereniging Balans en Dyslexie Centraal laten weten dat per 1 januari 2025 Dedicon gaat stoppen met het leveren van dyslexiebestanden. Reden hiervoor was dat het Ministerie van OCW geen subsidie meer geeft om de kosten voor het maken van deze aangepaste digitale bestanden te dekken. Ook Stichting Toegankelijke Informatie (STI) liet weten dat zij zonder subsidie het digitaal toegankelijk maken van nieuwe schoolboeken waarschijnlijk niet zouden kunnen voortzetten. Als gevolg hiervan zouden leerlingen die digitaal lesmateriaal (dyslexiebestanden) nodig hebben om goed te kunnen leren, dit materiaal niet meer kunnen krijgen en gebruiken.

Digitaal lesmateriaal moet beschikbaar zijn

Kinderen met leesproblemen, dyslexie of andere ondersteuningsbehoeften die baat hebben bij digitale lesboeken, moeten deze volgens het VN-verdrag Handicap gewoon kunnen krijgen en gebruiken. Digitaal lesmateriaal is een compenserend hulpmiddel dat deze kinderen nodig hebben om passend onderwijs te kunnen volgen. Uitgeverijen, die volgens het Ministerie van Onderwijs de dyslexiebestanden zouden moeten maken en leveren, doen dit niet, of niet in de juiste mate en vorm. Omdat er geen grondslag in de Nederlandse of Europese wet is voor het digitaal toegankelijk maken van leermiddelen, kunnen de uitgeverijen van schoolboeken hier nu nog niet toe worden verplicht. Daarom zijn leerlingen die deze aangepaste digitale bestanden nodig hebben, nog steeds afhankelijk van partijen als Dedicon en STI die deze bestanden voor hen maken.

Brandbrief en lobby

Dyslexie Centraal maakt zich grote zorgen over het knelpunt rondom de beschikbaarheid van digitaal lesmateriaal en heeft dit aangegeven in een brandbrief gericht aan OCW. Oudervereniging Balans heeft Ilana Rooderkerk (D66) gevraagd zich hard te maken voor het aan de kaak stellen van deze grote kansenongelijkheid voor leerlingen met leesproblemen, dyslexie of andere ondersteuningsbehoeften. En met succes!

Om tegemoet te komen aan de behoefte van leerlingen en studenten met dyslexie heeft het ministerie van OCW nu aangegeven dat er alsnog subsidie wordt verleend aan zowel Dedicon als Stichting Toegankelijke Informatie (STI) voor het jaar 2025.

Dedicon

Dedicon laat weten dat de levering van hun huidige collectie dyslexiebestanden in 2025 wordt voortgezet. Deze kunnen besteld worden via hun webwinkel en zijn te gebruiken in dyslexiesoftware van Alinea, ClaroRead, IntoWords (ook L2S), Kurzweil, Read&Write, Sprint en TextAid. In 2025 gaat Dedicon ook verder met de voorbereidingen voor de overgang van het gebruik van dyslexiebestanden naar EPUB-bestanden, voor meer toekomstbestendige leesvormen. Lees het bericht van Dedicon aan hun klanten over de digitale schoolboeken voor meer informatie.

Stichting Toegankelijke Informatie (STI)

Stichting Toegankelijke Informatie (STI) laat weten dankzij de subsidie van het Ministerie van OCW financiĆ«le zekerheid te hebben om verder te gaan met het bewerken van nieuwe titels. De prijs van het bewerken van de boeken kan dankzij de subsidie en de inzet van vrijwilligers door STI laag gehouden worden. Via de website van STI kunnen de digitale schoolboeken worden besteld. Lees het nieuwsbericht van Stichting Toegankelijke Informatie over de voortzetting van het maken van digitale schoolboeken voor meer informatie.